Recept na medovník

22. října 2013 v 20:28 | Maiki |  Others
Hey! :D
I když by se tohle nemělo počítat jako povídka, stejně to sem jako povídku dám, protože povídka je literární dílo a literatura jsou všechny psané texty na světě(takže teď taky píšu literaturu... kolemjdoucí: Běž se s těma kecama vycpat! já: *le pánvička punch!* neposlouchej .3) ... OK! :D
Takže! Recept vám můžu doporučit, je to úžasný, zvládnu to i já a to se dokážu spálit ikdyž přikládám do kamen (:3), je to mňamka a ten krém je až moc sladkej, takže doporučuju dávat tenčí vrstvy mezi placky ;D :D . Ano, vrchní mazač Vokami se hlásí do služby! xD Hihíí~ :D
Když to pak necháte ten den odležet, je to pak megamňamka! (ano, musela mě ségra odtahovat od ledničky T.T) ... Když budete mít čas, doporučuju si ho udělat! :D Se ségrou jsme to dělaly na chatě o prázdninách a byla to bomba! :D Večer u telky se to papkalo nejlíp .3 . A jednou se nám povedlo udělat 2 medovníky z jedný várky těsta (záleží, jak velký si vykrojíte ty placky :DD)
Takže kdo rád pečánkuje (peče xD), le KUK dolu! :D A já se letim šprtat dějepísek, protože píšeme :D A musim vytiskout dopis na sloh... Oh God, stay with me x.x :DD
Nepsala jsem to já, ale bohužel už nemám stránku odkud to sestřička vzala, takže práva paní autorce! (mám dojem, že je to ta adresa na obrázku ;D)

Medovník

těsto na placky:
-45 dkg hladké mouky
-18 dkg moučkového cukru
-18 dkg másla
-1 vejce
-1,5 lžičky jedlé sody
-6 zarovnaných lžic medu
-4 lžíce smetany
-1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)
Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme teplý krém. Vypracujeme těsto, které můžeme na pět kousků (cca 19 dkg) rozdělit hned, nebo si ho odvažovat před válením placek. Těsto není tuhé. Přikryjeme ho a necháme asi pět minut odpočinout. Oproti minulému receptu jsem zjistila, že ho nemusíme dávat do lednice, protože těsto tuhne a pak nejde vyválet.
Těsto mějte stále zabalené, oschlo by. Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm.Těsto si můžeme podsypávat a kdyby se vám zdálo hodně řidké, stačí ho nechat trochu déle odpočívat. Zbytky těsta si upečeme nakonec a použijeme na posyp. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 4 min. Upečené si necháme vystydnout na papíře. Bude se nám s ním potom dobře manipulovat. Takto upečeme všechny placky.
Připravíme si krém:
7 dkg umletých vlašských ořechů, 20 dkg másla, 1 sladké zahuštěné kondenzované mléko 397 g (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 1.hodinu v papiňáku a vznikne zkaramelizované mléko. Vyskytly se hlasy, že stačí v papiňáku 30 minut, já to zkusila a trochu to zkaramelizovalo a protože hodně zkaramelizované je chuťově lepší tak já to prostě vařím hodinu. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! Plechovka by vystříkla). POZOR, POZOR, už je k dostání salko karamel a já jsem s ním moc spokojená.
Vše utřeme dohromady , ale nenechávejte to moc ztuhnout, protože potom se krém špatně roztírá a stahuje hodně vršek těsta. Sice to nevadí, ale s méně ztuhlým krémem se pracuje lépe.
Placky budeme potírat sirupem, který si připravíme:
-2,5 lžíce cukru krystal
-1,5 dl převařené vody
-50 ml rumu (jestli-že kvůli dětem budete dávat rumové aroma, nezapomeňte dát víc vody)
A JDEME NA TO:
Spodní placku potřeme sirupem jenom zvrchu (na každou natíranou plochu vypotřebuji cca 20 ml sirupu), natřeme krém (před natíráním si krém rozdělíme na čtyři stejné díly a jeden menší, kterým nakonec potřeme celý medovník) a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Takhle dáme na sebe PĚT placek. Krém při natírání stahuje místy vršek z těsta, ale vůbec nevadí!!! Stáhnuté kousky rozetřete i s krémem. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečené placky (zbytek si snězte) a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle.
Příprava, pečení a dokončení jde v pohodě zvládnout za cca 85 minut. Samozřejmě nepočítám vaření karamelu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama